Kallio vierailee kirjoittajana SVV:n Sivistystori -blogissa

Planeettamme, palava talomme, vaatii hoivaajia ja vaalijoita. Toisiko puutarhahoito meidät lähemmäksi luontoa, jotta havahtuisimme ekokriisien vaikutuksiin?

Hankkeemme tutkija Johanna Kallio toimii Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -verkoston uuden Sivistystori-blogin vierailevana kirjoittajana vuonna 2021. Kallion ensimmäinen teksti, Ekososiaalisen sivistyksen ituja – puutarhasta? on nyt julkaistu SVV:n sivuilla.

Minulle oli lapsena opetettu, että kaikella luonnossa oli oma paikkansa, eikä tätä luonnollista järjestystä saanut häiritä; katsoa sai, mutta eläimille pitää antaa rauha elää omalla, luonnollisella tavallaan. Niinpä samat tuttavalliset tervehdykset saivat niin linnut, siilit, sammakot, leppäkertut kuin kastemadotkin. Puutarha oli ja on meidän kaikkien yhteinen paikka – meidän luontomme, mielemme, kehomme ja olemuksemme jatke.”

Kallio pohtii kirjoituksessaan puutarhaa tilana, jossa ihminen yhtäältä voi maadoittaa itsensä osaksi luontoa, mutta joka samaan aikaan toimii ekokriisien vaikutuksen näyttämönä. Se on kuitenkin tapa irrottaa ajatuksiaan vallitsevan kulutuskulttuurin odotuksista. Koska materian palvontaan on yltäkylläisyyden yhteiskunnassa helppo upota, ovat muistutukset luonnon rajallisuudesta tarpeen. Tämän tarpeen herättelyyn Kallio ehdottaa keväistä joukkopakoa puutarhaan.

Luonnon romantisoinnin, kärjistämisen ja kompleksisten asioiden yksinkertaistamisen uhallakin ehdotan, että pian koittavana keväänä tarvitsemme joukkopaon ostoskeskuksista ja verkkokaupoista puutarhaan.

Kallion seuraava teksti ilmestyy Sivistystoriin syyskuussa 2021. Sitä ennen useat vapaan sivistystyön tutkijat ja toimijat tarkastelevat sivistystä kukin omista lähtökohdistaan kerran viikossa ilmestyvin blogitekstien muodossa.

Advertisement

Julkaissut Johanna

PhD researcher at Tampere University.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: