Mitä EnAct-hankkeelle kuuluu?

Olemme ylittäneet hankkeen puolivälin ja erilaiset projektit ovat hyvässä vauhdissa – osan kanssa olemme jo loppusuoralla. Hankkeen sisällä on ehditty toteuttaa monenlaista yhteistyötä: olemme osallistuneet konferensseihin ja seminaareihin sekä kirjoittaneet artikkeleita. Osahankkeista on kertynyt runsaasti empiiristä aineistoa, jota tällä hetkellä analysoidaan ahkerasti.

Viime keväänä toteutimme laajan yhteistyöjakson Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon erityislukion (TYK) kanssa, jonka aikana lukion opettajat organisoivat kurssiopetustaan tutkimushankkeen teemojen ympärille. Nuoret pääsivät yhteistyökursseilla pohtimaan ilmastokriisin outoutta monitaiteellisten menetelmien avulla sekä toteuttamaan projektityönä erilaisia taidetuotoksia teeman ympärille.

Projektin aikana syntyneet teokset koottiin myöhemmin syksyllä 2021 Kadonneet vuodenajat –nimiseksi taidenäyttelyksi. Näyttelyn organisointiin ja toteutukseen liittyi mukaan myös Tampereen nuorisopalveluiden kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, jonka tiloissa näyttely oli esillä. Kolmitahoinen yhteistyöprojekti oli tällaisenaan ainutlaatuinen kolmen eri toimijan yhteistyö, jonka toteuttamiseen osallistui yli 120 henkilöä. Näyttely oli esillä kuukauden ajan, ja tuona aikana siellä vieraili yli 500 kävijää. Osa näyttelyn töistä on yhä esillä EnActin virtuaaligalleriassa.

TYK -yhteistyön aikana keräsimme ilmaisutaito- sekä reaaliaineiden kursseille osallistuneilta nuorilta haastatteluaineistoa, jossa haastateltavat pääsivät pohtimaan näkemyksiään ekologisesta tulevaisuudesta sekä ilmastokriisin outoudesta. Materiaalia on kertynyt runsaasti ja parhaillaan hankkeessa onkin menossa tuon massiivisen aineiston analysointivaihe.

Olemme myös hankkeen aikana osallistuneet kasvatustieteellisiin konferensseihin ja seminaareihin sekä kirjoittaneet tieteellisiä artikkeleita. Kaksi viimeisintä artikkelia julkaistiin Aikuiskasvatus-tiedelehden aktivismia käsittelevässä teemanumerossa. Artikkelit pohtivat aktivismia ja itsekasvatusta itsestä huolehtimisen prefiguratiivisena politiikkana sekä elämää vaalivan itsekasvatuksen piirteitä. Lehdessä on myös hankkeen johtajan Antti Saaren Tutkija liikeessä -haastattelu, jossa hän kuvailee, kuinka yllättävät tutkimuspolut ja vaihtelevat tutkimusaiheet ylläpitävät uteliaisuutta ja liikkuvuutta. 

Hankkeessa on kirjoitettu tieteellisten artikkeleiden lisäksi myös muita tekstejä, joihin pääsee tutustumaan kootusti hankkeen verkkosivuilla. Lisäksi olemme kuvanneet hankkeen esittelyvideon ja itsekasvatuksen tematiikkaa esittelevän opetusvideon, jotka molemmat löytyvät EnActin Youtube-kavalta. Itsekasvatusta käsittelevä opetusvideo toimi materiaalina Tampereen yliopiston kasvatustieteen maisteriopintojen Kasvatusajattelu -kurssilla.

EnActin tutkijat Antti Saari, Jan Varpanen ja Johanna Kallio esittelevät hanketta

Hankevuosi 2022 jatkuu tästä eteenpäin aineistojen analysoinnilla ja artikkelien viimeistelemisellä julkaisukuntoon. Lisäksi saamme toukokuussa Tampereelle vieraaksi Sloveniasta filosofi Tomaz Grusovnikin, joka tulee pitämään avoimen luennon aiheesta Avoiding Knowledge and Moral Responsibility: Denialism and Willful Ignorance in Environmental and Animal Ethics. Tiedotamme vierailusta lisää piakkoin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: