Kadonneet vuodenajat -näyttelyprojekti

“Miten löydämme keinoja selviytyä maailmassa, jossa ilmastokriisin vaikutukset ovat jatkuvasti näkyvillä?”

Oheiseen kysymykseen voidaan tiivistää kolmivuotisen Koneen Säätiön rahoittaman, Tampereen yliopiston Kasvatustieteen ja kulttuurin tiedekunnassa toteuttamamme EnAct – Researching Environmental Activism and Self-Cultivation -tutkimushankkeen ydin.

Apatia ja lamaantuminen eivät auta ilmastokriisin edessä, eikä toivo vailla aktiivista tekemistä saa tarvittavia muutoksia aikaan. Mistä löytyy tasapaino kahden ääripään – toivon ja toivottomuuden – välillä?

Uskomme, että taide eri muodoissaan tarjoaa mahdollisuuksia ilmastokriisin herättämien hankalien ja monimutkaisten asioiden käsittelyyn. Meidän ei tarvitse ymmärtää ilmastokriisin vaikutuksia kokonaisuudessaan, mutta sen olemassaolon hyväksyminen, tunnutsaminen ja siihen liittyvien vaikeidenkin tunteiden kokeminen ovat tärkeä osa elämää nykyajassa.

Kuva: Veeti Vekola

Yhteistyöprojekti Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon erityislukion (TYK) kanssa lähti käyntiin, kun TYK-alumni ja EnAct-hankkeemme tutkija Johanna Kallio ehdotti yhteistyötä TYKin rehtori Tuija Flinckille. Koulu lähti ennakkoluulottomasti mukaan, ja näin vielä kaukaiselta vaikuttanut idea rakentaa nuorten taidetuotokset näyttelyksi lähti muotoutumaan keskellä globaalia COVID-19-pandemiaa.

Kaiken kaikkiaan projektiin osallistui joulukuun 2020 ja elokuun 2021 välisenä aikana yli 100 nuorta. Kysyimme nuorilta erityisesti, mitä outoa ilmastokriisissä on, ja tämän kysymyksen pohjalta nuoret ideoivat ja toteuttivat lukiokurssiensa puitteissa taidetuotoksia.

Keväällä 2021 yhteistyöhön lähti mukaan myös Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, ja erityisesti talon kulttuurituottaja Piritta Brusi. Yhteistyöstä on näin matkan varrella rakentunut kolmen eri organisaation ainutlaatuinen yhteistyöprojekti, jollaista Tampereella ei ole ennen nähty. 

Näyttely sai nimen Kadonneet vuodenajat yhteistyön aikana kirjoitetun näytelmäkäsikirjoituksen mukaan. Fyysisen näyttelytilan Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13:n 2. kerroksen aulatiloihin ovat ideoineet ja toteuttaneet TYKin oppilaat Hilda Kokkola, Anni Nuutinen ja Sinna Salo sekä lukion AV-siviilipalvelusmies Otso Joronen.

Kadonneet vuodenajat -näyttely muistuttaa, miksi ihmiskunnan täytyy muuttua nyt – ei huomenna, vaan tänään. Saman muistutuksen antavat useat projektin aikana tuotetuista videotöistä, jotka ovat kokonaisuudessaan nähtävissä tässä virtuaaligalleriassa.

Tervetuloa tutkimusmatkalle nuorten ajatuksiin!

Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: